מגפת הקורונה שהתפשטה בישראל בשנת 2020 והצורך לחסן את האוכלוסייה העלו בפנינו דילמות רבות. אחת מהן הייתה האם זכותו וחירותו של הפרט שלא להתחסן, עולה על זכותה של המדינה לשמור על בריאות כלל הציבור, באמצעות הטלת סנקציות והגבלות שונות על מי שמסרב להתחסן (סגר, "תו ירוק", חדירה לפרטיות).
הדילמה הזו היא רק אחת מעשרות אם לא מאות דילמות אתיות בתחום הרפואה: למשל, החיים של מי חשובים יותר – של העובָּר שרוצה להיוולד או של האם שנמצאת בסכנת מוות בשל כך? מי אמור לקבל קדימות
בטיפולי חירום – הפצוע הצעיר ביותר, המבוגר ביותר או בעל הסיכויים הגבוהים יותר להינצל? האם ניתן לפַנות בכפייה אדם שסובל מאירוע מוחי, אף שהוא מסרב לכך ואף נוהג באלימות כלפי הצוות הרפואי? ועוד.
הספר 50 דילמות באתיקה רפואית פותח צוהר לשיקולים הרבים שישנם בעת קבלת החלטות רפואיות, אשר מתבססות על עקרונות האתיקה הרפואית, ומעורר דיון ומחשבה על מצבים מורכבים ורגישים במפגש בין האזרח לעולם הרפואה.
"מטרת הספר היא לפתוח את החשיבה שלנו לדילמות רבות שיכולות להיווצר באירועים שנראים לנו בנאליים ושגרתיים, אך יכולים להיתפס בצורה אחרת לאנשים שונים ובמקומות שונים. זהו ספר שמתאים לכל הגילים ולכל מי שמעוניין להכיר את הנושא החשוב, כמו גם לאלה שכבר מכירים אותו אך מעוניינים להעמיק בידע".
ד"ר רותם ויצמן הינו מרצה בתחומי התקשורת הבינאישית, האינטיליגנציה הרגשית והאתיקה הרפואית, עם התמחות ביחסי מטפל-מטופל.
הוא בעל דוקטורט בתחום מדעי הניהול עם התמחות ברב תרבותיות ותקשורת בינאישית, ובוגר תואר שני באתיקה קלינית מבית חולים הר סיני בניו-יורק .(Icahn School of Medicine at Mount Sinai) בנוסף, ד"ר ויצמן מנחה קבוצות לשינוי התנהגותי בהתמחות בגמילה מעישון ובאינטליגנציה רגשית, מתאם ומנטר מחקרים קליניים ובוגר המכון הישראלי להכשרת מנהיגות יהודית חילונית הומניסטית, תמורה.
בעל תעודות הוראה בתושב"ע, מחשבת ישראל ומדעים, מלמד בחטיבת ביניים ותיכון.
"ספרו של רותם הוא ספר המעלה את הדילמות הנובעות ממצבים רפואיים בהיבט פילוסופי-מוסרי, אך אלה נוגעות בעצבים החשופים שלנו, בני האדם, ברגעי משבר שבפניהם אנחנו ניצבים בזמנים קשים, כאלה המוכרים לכל אחד ואחת.
הדיוק שבפריסת הדילמות מציף באופן בהיר, צלול ורהוט את השאלות כבדות המשקל שכל מארג המטופלים והמטפלים מתמודדים איתן.
אחת מהחוזקות של הספר היא בכך שהכתוב לא יוצא מנקודת הנחה של סימני קריאה ותשובות, אלא מסימן הדרך העיקרי והחשוב ביותר – שאלות. שאלות מפוכחות המבקשות מהקורא לעמוד נכוחה מול מציאות שבה ההתרחשויות גועשות וסוערות ולהתבונן עמוקות מול פני ההתחבטויות וההתלבטויות, כשאלה מדויקות, מטרידות מחד ומזמינות נתינת הדעת מאידך.
כל זאת, באופן מרתק, עשיר ובעל נגיעה אנושית וחומלת.
הלנה מגר-טלמור
אין עדיין תגובות